Актуальна тема 21.02.22

Особливості сплати ЄСВ в період дії воєнного стану

 

Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-ІХ тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОП, як на спрощеній, так і на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також члени фермерських господарств, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Також, встановлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року N 69/2022 «Про загальну мобілізацію», роботодавці - платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме фізичні особи - підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені роботодавцями, за мобілізованих працівників, сплачуються за рахунок державного бюджету.

Крім того, до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), у якому відбулася фактична демобілізація такого працівника не застосовуються вимоги щодо донарахування єдиного внеску до розміру мінімального страхового внеску, якщо фактично нарахована заробітна плата буде нижче за мінімальну заробітну плату, встановлену законом у відповідному місяці.

Пунктом 9 прим.21 та прим. 22 прикінцевих положень Закону Про ЄСВ, встановлено, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню та не застосовуються штрафні санкції:

за ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску;

за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

 за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску;

за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок;

за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку).

Також, пунктом 9 прим 23 Закону Про ЄСВ встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.