Актуальна тема 21.02.22

Відповідальність за порушення Закону Про застосування РРО в період дії воєнного стану

 

Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-ІХ внесені зміни, зокрема, і в Закон України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Внесені зміни уточнюють, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону Про застосування РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Також, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили:

проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених Законом Про застосування РРО. а саме: абзацами третім і четвертим статті 5 цього Закону;

Нагадаємо, що Законом Про застосування РРО передбачено, що на період відсутності зв'язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб'єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця. Ці терміни на час дії воєнного стану не застосовуються.

Зважаючи на зазначене вище, зупинити дію абзацу сьомого статті 5 Закону Про застосування РРО, яким заборонялося використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв'язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.