Актуальна тема 03.02.22

Податок на нерухоме майно за 2022 рік у м.Херсоні

.

 

Норми статті 266 Податкового кодексу України стосовно нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 01.01.2022 року не зазнали принципових змін. Вони стосуються лише порядку деталізації інформації, що зазначається у повідомленнях-рішеннях для фізичних осіб, складених контролюючими органами.

Як і раніше, згідно п.266.2 ПКУ об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка, а перелік «необ’єктів» визначено у пп.266.2.2 ПКУ.

Суттєві зміни відбулись у розмірах ставок, переліку пільг, які встановлені рішенням Херсонської міської ради від 18.06.2021р. №337, і які набули чинності на території Херсонської міської територіальної громади з 01.01.2022р. До Херсонскої міської територіальної громади окрім міста Херсона належать, зокрема, СМТ.Антонівка, Зеленівка, Комишани, Степанівка та інші.

Особливою відмінністю від попередніх правил стало те, що ставки встановлені диференційовано у залежності від коду класифікації будівель та споруд, від 0,25 % до 1,5% розміру мінімальної заробітної плати. До речі мін зарплата станом на 01.01.2022р. становить 6500грн.

Коли у м.Херсоні ставка податку була одна й та сама для всіх об’єктів оподаткування, як житлових, так і нежитлових будівель, то труднощі виникали лише при заповненні Декларації із визначенням коду будівлі. Зараз же для правильного обрахування податку слід точно вибрати ставку. У випадку, коли будівля має декілька функціональних призначень виникають певні труднощі.

У зв’язку із цим, звертаємо увагу на особливу примітку у додатку 1 до рішення міської ради, в якій зазначено, що класифікація будівель та споруд, код найменування зазначаються відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Держстандарту від 17.08.2000р. №507 (далі – Наказ №507).

Як зазначено у вступній частині Наказу №507, будівлі класифікуються за їх функціональним призначенням. Будівлі, що використовуються або запроектовані для декількох призначень (комбіноване житло, готель і контора), повинні бути ідентифіковані за однією класифікаційною ознакою відповідно до головного призначення. Головне призначення повинне бути визначене шляхом обчислення відсоткового співвідношення площ різних за призначенням приміщень будівлі в складі повної загальної площі з віднесенням цих приміщень згідно з їх призначенням чи використанням до відповідного класифікаційного угруповання.

Ця методика проілюстрована на прикладі у табличному вигляді у цьому наказі.

У надто складних ситуаціях податківці радять за експертизою звернутись Державного науково-дослідного інституту автоматизованих систем у будівництві Держбуду України, який здійснює ведення Класифікатора ДК 018-2000.

Особливу увагу звертаємо на те, що додатком 2 до рішення міськради визначено перелік пільг зі сплати податку, більшість яких стосується фізичних осіб. Але є подарунок для юридичних осіб, які вважаються суб’єктами малого та мікропідприємництва, і мають у власності об’єкти нежитлової нерухомості.

Критерії приналежності до цієї групи підприємств встановлені ст.55 Господарського кодексу України. Нагадаємо:

Суб'єктами мікропідприємництва є: юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Суб'єктами малого підприємництва є: юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Фізичні особи – підприємці, платники єдиного податку подають Декларацію платника єдиного податку, затверджену Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 (в редакції Наказу № 752 від 09.12.2020 р). останній день подання для ФОП І та ІІ груп – 01.03.2022 р., а для ІІІ групи – 09.02.2022 р.

Основною зміною, про яку слід пам’ятати, це те, що при декларуванні доходів ФОП за 2021 рік, Звіт про сплату єдиного соціального внеску за формою Д5 тепер окремо не подається. Він тепер є додатком ЄСВ 1 до Декларацій як для ФОП на загальній системі оподаткування, так і для ФОП, платників єдиного податку.

Особливості та зміни в правилах заповнення основної частини Декларацій за результатами 2021 року відсутні. А от про додатки слід додати декілька слів.

ФОП, як на загальній системі оподаткування, так і платники єдиного податку, заповнюють Додатки до декларацій лише за наявності доходів або витрат, розрахунок яких міститься у цих додатках. На це, слід звернути увагу тим ФОП, які з тих чи інших підстав звільнені від сплати ЄСВ за себе.

Нагадаємо, що звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП, які є пенсіонерами або особами з інвалідністю (п. 4.4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, далі – Закон № 2464-VI). Такі особи Додаток ЄСВ 1 до Декларації не формують та не подають.

Крім того, ФОП, як на загальній системі оподаткування так і платники єдиного податку, які мають основне місце роботи звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. В такому випадку, якщо роботодавцем ЄСВ сплачувався за весь звітний рік, то Додаток ЄСВ 1 до декларацій також не формується і не подається.

Разом з тим, якщо ЄСВ роботодавцем було сплачено лише за деякі місяці звітного періоду, то, в такому випадку ФОП формує до Декларації Додаток ЄСВ 1, та в місяцях за які ЄСВ сплачувався роботодавцем, в декларації платника єдиного податку в графах 2 та 4 проставляються нулі. А в додатку ЄСВ 1 до Декларації про майновий стан нулі проставляються в графах 4 та 6. Графу 3 заповнюємо за загальними правилами, відображаючи в ній чистий дохід.

Також, з 01.01.2021 року ФОП на загальній системі оподаткування мають право сплачувати ЄСВ лише за ті місяці, в яких ними було отримано дохід (пп. 2 п. 7.1 Закону № 2464-VI). Тобто, якщо в окремих місяцях звітного періоду, або весь звітний період, ФОП на загальній системі оподаткування не отримував дохід, така особа за ці місяці ЄСВ не сплачує. В такому випадку Додаток ЄСВ 1 до Декларації про майновий стан заповнюється аналогічно як зазначалося раніше - при сплаті ЄСВ роботодавцем.

Зазначені категорії ФОП, можуть бути платниками єдиного внеску на добровільних засадах. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.